04-08-2024

Blog-Een-puppy-opvoeden-hoe-doe-ik-dat

Een puppy opvoeden, hoe doe ik dat?

Bij het opvoeden van een pup komt veel kijken. Een klein wezentje, dat van volledig van jou afhankelijk is. Dat is best een grote verantwoordelijkheid! Zo moet je ervoor zorgen dat je hondje zindelijk wordt, naar je luistert, socialiseert en zo zijn er nog veel meer dingen waar je rekening mee moet houden bij het opvoeden van je pup. Krijg je al zweethandjes? Geen zorgen, wij vertellen je in deze blog precies hoe je je puppy opvoedt.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Een goede voorbereiding is het halve werk, ook bij het opvoeden van je puppy. Zorg ervoor dat je alles al in huis hebt voordat je je pup op gaat halen. Het belangrijkste bij? Een eigen plekje voor je hond, zoals een mand of een bench. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je pup de hele dag in de bench ligt, maar als je even een momentje rust wil ga je ons dankbaar zijn voor deze tip. :) Een bench moet een veilige en vertrouwde plek zijn, dus gebruik deze niet als straf en laat je pup rustig wennen aan de bench.

Houd er rekening mee dan puppy’s enorm houden van kauwen, opletten voor je schoenen dus! Om dit te voorkomen is het verstandig om iets in huis te hebben waar je pup lekker op kan knagen. Denk bijvoorbeeld aan dental sticks. Ook bestaat er speciaal puppyvoer, dit voer zit boordevol licht verteerbare eiwitten, goede voedingsstoffen en de juiste mineralen. Voer je pup in kleinere porties over de dag verdeeld. Zo is het eten makkelijker verteerbaar dan heel veel eten in één portie. Uiteraard heb je ook voerbakken, drinkbakken, snacks en speeltjes nodig.

Maak je huis puppyproof

Heb je alles in huis om je pup te verwelkomen? Dan ben je nog niet klaar. Ook in huis is er wat werk nodig. Pups zijn heel speels, en het is aan jou om je pup zo op te voeden dat hij weet wat wel en niet kan. In het begin kunnen ze dingen omstoten of kapot bijten. Ook kunnen sommige planten en bloemen erg giftig zijn voor puppy’s. Hier een handige checklist die je af kan gaan voor je je pup gaat ophalen:

  • Zet breekbare spullen op veilige hoogte
  • Zorg dat kabels goed zijn weggewerkt
  • Bij een gladde vloer leg een tapijt neer
  • Laat niet al zijn speeltjes liggen maar wissel hier mee af
  • Zorg voor goede opbergplek voor zijn voer en snacks
  • Haal giftige planten en bloemen weg

De pup voor de eerste keer thuis

Bij thuiskomst met je nieuwe puppy is het belangrijk dat je hondje even rustig kan wennen. Alles is nieuw en dit kan spannend zijn. Is je pup heel gestrest en houdt dit lang aan? Overweeg dan een kalmeringsmiddel. Laat niet meteen al je familie en vrienden op visite komen, maar laat de hond eerst even wennen aan zijn nieuwe plek. Ontmoetingen met andere vinden het beste buiten de deur plaats. Alle nieuwe indrukken zijn erg vermoeiend, dus zorg voor genoeg rust. Je nieuwe puppy is nog maar een baby en heeft zo’n 18-20 uur slaap nodig. Ook de eerste nacht is vooral heel erg wennen. Om je pup rustig te houden kan je een doekje met nestgeur in de bench leggen, zo voelt het al meer vertrouwd.

Zindelijk maken

Heeft je puppy een ongelukje gehad binnen? Dat kan gebeuren. Zindelijkheidstraining is super belangrijk. Bij de ene pup gaat dit makkelijker als bij de ander. Toch is het zo dat hoe beter je als baasje oplet, hoe sneller je puppy zindelijk is. Maar hoe doe je dit?

Routine

Honden zijn dol op routine, dus zorg dat je regelmatig met je hond naar buiten gaat. De beste momenten zijn na het eten, slapen of spelen. Houd daarnaast een vast voerschema aan; zo kun je beter inschatten wanneer je pup naar buiten moet voor een plaspauze.

Gebruik een bench

Een bench kan helpen bij zindelijkheidstraining. Honden willen hun slaapplaats schoon houden en zullen hun behoefte meestal niet in de bench doen, tenzij ze er te lang in zitten.

Let op signalen

Als je pup zijn behoefte moet doen, geeft hij vaak signalen af zoals cirkeltjes lopen, snuffelen, piepen of naar de deur lopen. Let goed op deze tekenen en ga snel met je pup naar buiten zodra je ze opmerkt.

Geef geen straf

Een puppy opvoeden vergt veel geduld. Straf je pup niet als hij binnen zijn behoefte doet; hij begrijpt waarschijnlijk niet waarom je hem straft en dit kan hem alleen maar angstig maken. Wat je wel moet doen? Maak de plek grondig schoon om de geur te verwijderen, want anders kan de geur je pup aanmoedigen om daar opnieuw te plassen.

Laatste uitlaatbeurt

Laat je pup nog even uit voordat hij gaat slapen. Vaak is een nacht te lang voor jonge pups, en moeten ze 's nachts nog een keer naar buiten.

Je pup alleen laten & wennen aan een bench

Je kunt je puppy niet zomaar lange tijd alleen laten; je moet hem eerst laten wennen. Een bench is hierbij heel handig. Maak een flinke wandeling met je pup, speel even samen en zorg ervoor dat hij zijn behoefte heeft gedaan. Dit maakt het allemaal een stuk makkelijker.

Laat je pup zelf ontdekken en zorg dat de bench eruitziet als een gezellige plek om te liggen. Als je pup het echt spannend vindt, kun je wat lekkers of een speeltje in de bench leggen. Dit helpt hem om zich comfortabel te voelen en de bench in en uit te lopen. Zodra hij dat onder de knie heeft, kun je beginnen met het deurtje af en toe dicht te doen. Gaat dat goed? Vergeet dan niet je hond te belonen! Vervolgens kun je steeds iets langer uit de kamer blijven.

Een sociale hond, dat wil je!

Socialisatie is super belangrijk voor je hond en moet al op jonge leeftijd beginnen. Tot ongeveer 12 weken zijn pups erg nieuwsgierig, wat het ideale moment is om ze kennis te laten maken met allerlei dingen. Dit helpt ze om te wennen aan de dagelijkse situaties die ze zullen tegenkomen.

Laat je pup kennismaken met verschillende ervaringen, zoals druk verkeer, de dierenarts, diverse ondergronden, verschillende mensen, honden van alle groottes, verschillende geluiden, geuren en andere dieren.

Stimuleer goed gedrag

Ook jouw lieve pup zal af en toe dingen doen die niet helemaal mogen. Hoe leer je je puppy zich te gedragen zoals jij dat wilt? Zorg ervoor dat ongewenst gedrag geen aandacht krijgt en dat je pup niet krijgt wat hij graag wil.

Bijvoorbeeld: als je pup je begroet door tegen je op te springen als je thuiskomt, negeer hem dan en geef geen aandacht. Als hij rustig blijft, krijgt hij wel de aandacht die hij verdient.

Aan de lijn lopen

Bij het opvoeden van een pup heb je te maken met een enthousiast beestje dat overal nieuwsgierig naar is en alle kanten op wil, behalve de richting die jij in gedachten hebt. Hoe leer je je speelse pup dan om netjes aan je zijde te blijven lopen?

Don’t

Achter je hond aanlopen als hij de riem strak trekt, leert hem dat hij zijn zin krijgt door alleen maar aan de riem te trekken.

Do

Sta stil zodra je pup begint te trekken en ga pas verder als de lijn weer ontspannen is. Beloon je pup met je stem wanneer hij goed naast je loopt.

Puppy training

Als je deze opvoedtips in de praktijk wilt brengen, kun je overwegen om naar een puppytraining te gaan. Daar leren ze je de basiscommando’s en krijg je meer uitleg over het opvoeden van je pup.

Verzorging

Bij de opvoeding van je pup hoort ook een goede verzorging. Zo moet je zijn nagels knippen, de vacht borstelen, wassen en het gebit verzorgen. Het is fijn als je je pup hier al op jonge leeftijd aan laat wennen. Is je pup vies geworden, doe hem in bad en was hem met hondenshampoo.

Voorkom vlooien en teken

Voorkomen is beter dan genezen en dat geldt zeker voor vlooien en teken. Om te voorkomen dat je pup te maken krijgt met deze vervelende beestjes kun je hem een vlooienband laten dragen.

Ontwormen

Het kan zijn dat je puppy in de baarmoeder al is besmet met spoelwormen. Check daarom bij de fokker wanneer hij voor het laatst heeft ontwormd. Is dit al een tijdje geleden? Kies dan een van onze ontwormingsmiddelen.

Klaar voor het opvoeden van je puppy

Je bent nu helemaal klaar voor het opvoeden van je pup! We wensen je heel veel plezier en geluk met je nieuwe maatje. Heb je nog vragen over het opvoeden van je puppy? Neem dan zeker even contact met ons op, we geven je graag advies.

Heb je nog vragen?

Heb je nog een vraag of een toevoeging aan een van onze blog berichten? Neem dan contact op met het Petmarkt.nl team.

Stel een vraag

Andere blogs & tips

Blog-Je-hond-uitlaten-tips-en-advies

Een ommetje maken is voor jou een kleine moeite, maar voor je hond vaak het hoogtepunt van zijn dag. Maar waar moet je nu aan denken als je je hond wilt uitlaten? Lees met ons mee! 

Blog-Goed-voorbereid-de-herfst-in-met-je-huisdier

De kou, kortere dagen en veranderende omgeving hebben invloed op je viervoeter. Geen zorgen, met een paar simpele aanpassingen zijn jij en je huisdier helemaal klaar voor de herfst.

Blog-Zwangerschap-bij-katten-Dit-moet-je-weten

Als je graag een nestje wil, of je kat al zwanger is, wil je vast weten wat je kunt verwachten en hoe je hier het beste mee om kan gaan. In deze blog vertellen we je alles over de zwangerschap van je kat, van de eerste symptomen tot de bevalling.

Blog-Heb-je-een-te-dikke-hond-Dit-kun-je-doen

Denk je dat je hond te dik is? Misschien ging het geleidelijk, een paar extra traktaties hier, een beetje minder beweging daar, en nu is het ineens duidelijk. Je viervoeter is wat te zwaar geworden. Wat kun je eraan doen?

Blog-Hoe-duur-zijn-honden

Kriebelt het bij jou (en je gezin) om een hond te nemen als huisdier? Heel goed dat je eerst onderzoekt of een hondje financieel haalbaar is! Naast een hoop verantwoordelijkheid brengt een viervoeter namelijk ook flink wat kosten met zich mee.