Let op!! Bestellingen van Hill's kunnen langer op zich laten wachten!

23-05-2024

Blog-Een-teek-bij-je-hond

Een teek bij je hond ontdekt? Zo kom je er vanaf!

Teek bij je hond herkennen

Tussen februari en oktober is de kans groot dat je een teek bij je hond kunt ontdekken. Heb je ooit al eens een teek bij je hond gevonden? Dan weet je dat een teek eruit ziet als een klein grijs bobbeltje. Doordat de parasiet zich vastklemt en volzuigt met bloed, wordt deze langzaam steeds groter. Wanneer de teek genoeg bloed heeft gezogen, laat deze zich los. Met een volle buik legt de teek eitjes waar teken uitkomen, die op den duur ook weer op zoek gaan naar een nieuw slachtoffer.

Op deze plekken kan je een teek bij je hond vinden

Je kan een teek bij een hond op verschillende plekken tegenkomen, maar de meest voorkomende plekken zijn:

  • Achter in de nek
  • In de hals
  • Achter de oren
  • Rondom de poten

Vergeet ook niet om tussen de tenen te controleren, en de oksels goed te controleren. Dit zijn plekken waar je normaal gesproken niet al te snel een teek zal vinden. Preventie is beter dan bestrijden, dus een goed gewaarschuwd mens telt voor twee!

Hond op teken controleren

Nadat je de natuur hebt opgezocht met je kleine vriend, is het sterk aan te raden om je huisdier direct te controleren op teken. Teken zijn vaak in een bosrijke omgeving en in het hoge gras te vinden. Ben je op deze plekken geweest? Wees dan extra alert.

Je vindt een teek door de vacht te borstelen, of met eigen vingers grondig te inspecteren tussen de vacht van je hond. Een kleine teek verwijderen is gemakkelijker, en minder gevaarlijk dan een grotere. Wanneer je twijfelt of je hond een teek heeft, of een ander bultje, raadpleeg dan altijd tijdig de dierenarts.

Teken bij je hond zo snel mogelijk verwijderen

Als je teek niet op tijd verwijdert, kan hij zich volzuigen met bloed en zelfs ziekten overdragen aan je hond. Dit kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen, zoals koorts, gewrichtspijn en vermoeidheid. Daarom is het belangrijk om teken zo snel mogelijk te verwijderen.

Tekenbeten kunnen niet alleen ongemak en jeuk veroorzaken, maar ook ernstige ziekten overdragen, zoals de ziekte van Lyme. Gelukkig is het verwijderen van teken een relatief eenvoudige procedure die je zelf kunt uitvoeren, mits je weet hoe je het op de juiste manier moet doen.

Geen zorgen: niet alle teken bij honden zijn dragers van ziektes, maar het is beter om het risico niet te nemen. Zelfs als de teek geen ziekte draagt, kan hij nog steeds jeuk en ongemak veroorzaken voor je hond.

Een teek verwijderen in 5 stappen:

  1. Bereid je voor: zorg dat je een pincet of een speciale tekentang bij de hand hebt voordat je begint. Zorg ook voor een goed verlichte omgeving, zodat je duidelijk kunt zien wat je doet.
  2. Pak de teek vast: gebruik het pincet of de tekentang om de teek zo dicht mogelijk bij de huid van je hond te pakken. Zorg ervoor dat je de teek stevig vastgrijpt, maar pas op dat je niet te veel druk uitoefent om te voorkomen dat de teek barst en geïnfecteerde stoffen in de huid vrijkomen.
  3. Trek de teek eruit: trek langzaam en stevig aan de teek totdat hij loskomt van de huid. Probeer geen draaiende bewegingen te maken, want dit kan de teek beschadigen.
  4. Controleer of de teek volledig is verwijderd: controleer zorgvuldig of je de teek volledig hebt verwijderd. Als er nog een stukje achterblijft, kun je proberen dit met behulp van het pincet te verwijderen. Raadpleeg anders je dierenarts.
  5. Ontsmet de plaats: nadat je de teek hebt verwijderd, desinfecteer je de plaats van de beet met een antiseptische oplossing om infecties te voorkomen.

Onthoud altijd dat preventie de beste methode is om tekenbeten te voorkomen, dus zorg ervoor dat je hond beschermd is met bijvoorbeeld een halsband, zoals de Scalibor tekenband. Gebruik je liever geen halsband, dan kun je ook de Frontline Spray gebruiken.

Wat te doen na het verwijderen van een teek?

Je kunt de teek het beste doden door hem te verdrinken in alcohol of door het toilet te spoelen. Een andere mogelijkheid is om de teek te verbranden. Vergeet niet om je handen goed te wassen na het verwijderen van de teek, om mogelijke infecties te voorkomen.

Conclusie

Het controleren op teken en ze verwijderen is een belangrijke taak om je harige vriendje gezond te houden. Nu je weet hoe je de juiste techniek moet gebruiken om de teek volledig te verwijderen, minimaliseer je het risico op ziekten en andere complicaties.

In de meeste gevallen kun je teken bij honden dus veilig zelf verwijderen. Echter, als je twijfelt of onzeker bent, is het altijd raadzaam om contact op te nemen met een dierenarts. Een professional kan je begeleiden en ervoor zorgen dat de teek correct wordt verwijderd zonder het risico op complicaties.

Heb je nog vragen?

Heb je nog een vraag of een toevoeging aan een van onze blog berichten? Neem dan contact op met het Petmarkt.nl team.

Stel een vraag

Andere blogs & tips

Blog-Mijn-kat-plast-in-huis-wat-nu

Het is een veelvoorkomend probleem: je kat besluit opeens niet meer in de kattenbak te plassen, maar gewoon in huis. Niet echt fijn voor je eigen humeur, maar al helemaal niet fijn voor je meubels.

Blog-Hoe-duur-zijn-honden

Kriebelt het bij jou (en je gezin) om een hond te nemen als huisdier? Heel goed dat je eerst onderzoekt of een hondje financieel haalbaar is! Naast een hoop verantwoordelijkheid brengt een viervoeter namelijk ook flink wat kosten met zich mee.

Blog-Heb-je-een-te-dikke-hond-Dit-kun-je-doen

Denk je dat je hond te dik is? Misschien ging het geleidelijk, een paar extra traktaties hier, een beetje minder beweging daar, en nu is het ineens duidelijk. Je viervoeter is wat te zwaar geworden. Wat kun je eraan doen?

Blog-Een-puppy-opvoeden-hoe-doe-ik-dat

Bij het opvoeden van een pup komt veel kijken. Krijg je al zweethandjes? Geen zorgen, wij vertellen je in deze blog precies hoe je je puppy opvoedt. 

Blog-Hoe-voorkom-je-oververhitting-bij-je-hond

Honden kunnen hun warmte niet kwijt zoals mensen en raken daardoor snel oververhit. Hoe hou je je hond deze zomer koel en voorkom je oververhitting? Wij geven je tips.