23-05-2024
Geniet van de lente samen met je hond!
Heb jij ook last van de lentekriebels? Het is eindelijk weer tijd om naar buiten te gaan! De lente is het fijnste seizoen om samen buiten te zijn met je hond. Lekker spelen, lange wandelingen maken en genieten van het zonnetje. Maar de verandering van seizoen en daarmee ook de temperaturen brengt wat uitdagingen teweeg. Om zorgeloos van de lente te kunnen genieten met je viervoeter hebben we enkele tips op een rijtje gezet.
1. Vlooien- en tekenpreventie
Naarmate het weer warmer wordt, worden vlooien en teken ook weer actiever. Daarom is het verstandig om je hond te behandelen tegen deze vervelende beestjes. Het voorkomen van vlooien en teken is uiteraard veel beter dan ze achteraf te moeten verwijderen.
In onze webshop en bij de dierenarts zijn speciale producten verkrijgbaar om je hond tegen vlooien en teken te behandelen. Deze behandelingen zijn er in verschillende vormen, zoals pillen, pipetjes, druppels, halsbanden, natuurlijke voedingssupplementen en oliën.
Maar ondanks regelmatige behandeling kunnen honden nog steeds last krijgen van ongewenste gasten. Controleer je hond daarom na elke wandeling of speelsessie grondig op teken en vlooien. Vooral op verborgen plekjes zoals in de lies, onder de staart, tussen de tenen, achter en onder de oren, aan de kin en op de buik.
Vergeet ook niet je hond te ontwormen volgens het voorgeschreven schema door je dierenarts. In de lente en zomer zijn honden meer buiten. Zo komen ze ook sneller in contact met andere dieren en hun uitwerpselen. Dit kan leiden tot infecties indien je niet ontwormt.
2. Allergieën
Tijdens de lente komen veel bomen, grassen en bloemen tot volle bloei, wat kan leiden tot allergische symptomen bij gevoelige honden. Veel honden lijden aan omgevingsallergie of atopie, wat wordt veroorzaakt door een overreactie op bijvoorbeeld stuifmeel en pollen. Dit is vergelijkbaar met hooikoorts bij mensen.
De symptomen van omgevingsallergie kunnen variëren. Let bijvoorbeeld op niezen, overmatig likken en krabben, huidschilfers in de vacht, haarverlies, lusteloosheid, verminderde eetlust, rode vlekken, ontstoken ogen, neusafscheiding en gedragsveranderingen. Vermoed je dat je hond last heeft van een allergie? Dan kan een aanvullend diervoeder zoals PUUR Pollen helpen. Je kunt ook altijd een afspraak maken bij je dierenarts voor een allergiebehandeling.
3. Insectenbeet
Zit je hond graag achter bijen, wespen of andere stekende beestjes aan? Dan loopt hij of zij helaas het risico om gestoken te worden. Naast het feit dat zo'n insectensteek behoorlijk pijnlijk kan zijn, kan je huisdier ook allergisch reageren op de chemicaliën in de angel. Hierdoor zwelt de gestoken plek extreem op. Een steek in de keel, op de tong of in de nek kan zelfs ademhalingsproblemen veroorzaken. In dit geval is het belangrijk om zo snel mogelijk contact op te nemen met je dierenarts.
Is je hond gestoken, probeer dan eerst zelf de angel te verwijderen. Om de zwelling te verminderen, kun je de gestoken plek koelen met een koelelement gewikkeld in een doek. Het is altijd verstandig om een EHBO-kit voor huisdieren in huis te hebben.
4. Voldoende beweging
Het is weer tijd om er lekker op uit te gaan. Heb je de afgelopen winter veel gewandeld met je hond? Geweldig! Was je wat minder actief deze winter? Geen probleem, maar bouw dan nu geleidelijk de duur van de wandelingen met je hond op, vooral als je hond al wat ouder is. Na een langere periode van minder activiteit is het belangrijk om oudere honden langzaam weer in beweging te brengen. Vermijd al te intensieve apporteerspelletjes en doe het wat voorzichtiger aan.
5. Voorkom oververhitting
Als het warmer wordt, is het belangrijk om goed te hydrateren, zowel voor jou als je hond! Zorg ervoor dat je hond altijd toegang heeft tot vers water, vooral tijdens warme dagen. Neem een draagbare waterfles en een drinkbak mee tijdens uitstapjes. Let ook goed op tekenen van oververhitting en uitdroging bij je hond, zoals overmatige hijgen, lusteloosheid of donkere urine.
6. Giftige planten en insecten
Er zijn enkele planten en insecten die je beter kunt vermijden tijdens het wandelen. Het sap van de berenklauw kan bijvoorbeeld rode plekken, jeuk en blaasjes veroorzaken bij zowel jou als je huisdier. Ook de eikenprocessierups kan veel jeuk veroorzaken. Is je hond in contact geweest met de processierups? Spoel hem of haar dan goed af met water. Als de symptomen aanhouden, neem dan contact op met je dierenarts. En ook voorjaarsbollen zoals de narcis, krokus, tulp en lelie zijn giftig voor honden (en katten).
7. Pas op met loslopen
Tijdens de lente worden veel dieren geboren, zoals vogels, konijnen en kleine zoogdieren. Het is daarom belangrijk om extra voorzichtig te zijn waar je hond los mag lopen. Houd je hond aan de lijn in gebieden waar jonge dieren zich kunnen bevinden om verstoring te voorkomen en om te voorkomen dat je hond wild achtervolgt of hen benadert. Kies indien mogelijk voor een losloopgebied en laat je hond alleen daar loslopen als dat op dat moment ook is toegestaan.
8. Zwemmen
Wat is nu lekkerder dan een flinke plons nemen als het zonnetje schijnt? Toch kan het water, vooral in het voorjaar, nog behoorlijk koud zijn. Zorg er daarom voor dat je hond niet in te koud water duikt, omdat dit spierkrampen kan veroorzaken. Als dit toch gebeurt en je hond bibberend van de kou naar je toe komt, droog hem dan zo snel mogelijk grondig af.
Gaat je hond regelmatig zwemmen, zorg er dan altijd voor dat hij goed beschermd is tegen de ziekte van Weil (Leptospirose), die via ratten vanuit het water op je hond kan worden overgebracht. Let daarnaast op blauwalg. Blauwalg kan zich vooral ontwikkelen in stilstaand water wanneer de temperatuur stijgt. Laat je hond nooit zwemmen in water waarvoor een waarschuwing voor blauwalg geldt.
9. Grasaren
Grasaren zijn scherpe, pijlvormige graszaden die zich vastklampen aan de vacht, poten, oren of zelfs in de neus van je hond tijdens het rennen door hoog gras. Grasaren kunnen flinke problemen veroorzaken, zoals irritatie, infecties en zelfs interne schade. Let tijdens je wandelingen goed op je hond en vermijd gebieden met hoog gras. Na de wandeling is het verstandig om je hond uitgebreid te controleren op grasaren. Lukt het niet om de grasaar zelf te verwijderen? Ga dan altijd langs de dierenarts.
10. Tijd voor ontspanning
Ten slotte, vergeet niet om te relaxen en te genieten van de fijne momentjes samen. Of het nu gaat om een dutje in de zon, samen knuffelen op de bank of gewoon samen genieten van de frisse lucht, neem de tijd om te ontspannen en de band met je hond te versterken.
Met deze tips in gedachten gaan jij en je hond een veilige en gezonde lente tegemoet. Dus haal die riem tevoorschijn, trek je wandelschoenen aan en maak je klaar voor een fijne lente met je lieve viervoeter aan je zijde!