Let op!! Bestellingen van Royal Canin kunnen langer op zich laten wachten!

22-09-2024

Blog-Heb-je-een-te-dikke-hond-Dit-kun-je-doen

Heb je een te dikke hond? Dit kun je doen

Denk je dat je hond te dik is? Misschien ging het geleidelijk, een paar extra traktaties hier, een beetje minder beweging daar, en nu is het ineens duidelijk. Je viervoeter is wat te zwaar geworden. Overgewicht bij honden komt vaak voor, maar kan zorgen voor veel gezondheidsproblemen. Belangrijk dus om je hond weer wat pondjes af te laten vallen! In deze blog bespreken we waarom een gezond gewicht voor je hond belangrijk is, hoe je kunt herkennen wanneer hij te zwaar is en wat je kunt doen om hem weer in topvorm te krijgen.

Wanneer is mijn hond te dik?

Het kan lastig zijn om te bepalen of je hond te dik is, vooral als je hem elke dag ziet. Hoewel elk ras een standaard gewicht heeft, spelen ook het geslacht, de leeftijd, of je hond gecastreerd of gesteriliseerd is, en zelfs zijn energieniveau een rol. Dit maakt het bepalen van het perfecte gewicht ingewikkelder. Daarom is het vaak het handigst om overgewicht te herkennen aan de uiterlijke kenmerken van je hond.

Een eenvoudige manier om te checken op overgewicht is door je handen op zijn ribben te leggen. Zijn de ribben voelbaar wanneer je licht drukt? Dan is zijn gewicht waarschijnlijk in orde. Moet je stevig drukken om de ribben te voelen, dan kan je hond wat te zwaar zijn. Een andere aanwijzing is de taille. Als je hond van bovenaf een duidelijke taille heeft (een inkeping achter de ribben), dan zit hij meestal goed. Een ontbrekende taille of een bolle buik zijn signalen dat er wat kilo’s af mogen. Twijfel je? Dan kan een bezoekje aan de dierenarts voor een professioneel advies nooit kwaad!

Hoe krijgt mijn hond overgewicht?

Overgewicht bij honden ontstaat op dezelfde manier als bij mensen: door een combinatie van te veel eten en te weinig beweging. Je hond krijgt dan meer calorieën binnen dan hij verbruikt. Bovendien zijn de energiedichtheid, verteerbaarheid en de portiegrootte van het voer essentieel, maar sluiten deze niet altijd aan bij wat je hond daadwerkelijk nodig heeft. Zo kan het bijvoorbeeld gebeuren dat een hond van 8 maanden te zwaar wordt als hij nog steeds energierijk puppyvoer krijgt. Daarnaast kunnen hormonale veranderingen, zoals na een castratie of sterilisatie, de stofwisseling vertragen, wat ook kan bijdragen aan gewichtstoename.

De risico’s van een te dikke hond

Het is erg gevaarlijk als je hond te dik is. Studies laten zien dat honden die op hun ideale lichaamsgewicht blijven, wel 1,8 jaar langer leven dan honden met overgewicht. Daarnaast kan je hond last krijgen van allerlei ziektes en kwalen:

  • Suikerziekte (diabetes): Honden met overgewicht hebben een verhoogd risico op diabetes. Het te veel aan lichaamsvet beïnvloedt de manier waarop het lichaam insuline produceert en gebruikt, wat kan leiden tot chronische hoge bloedsuikerspiegels.
  • Bewegingsproblemen: Overgewicht belast de gewrichten van je hond, waardoor artrose ontstaat. Hierdoor wordt bewegen moeilijker en pijnlijker waardoor je hond vervolgens nog minder actief wordt.
  • Slechte huid- en vachtconditie: Overtollig gewicht belast de huid van je hond, wat leidt tot huidirritaties, infecties en een doffe, ongezonde vacht. Een te dikke hond heeft vaak ook moeite om zichzelf goed te verzorgen, wat de huid- en vachtproblemen nog verder verergert.
  • Ademhalingsproblemen en hartproblemen: Het extra vet oefent druk uit op de borstkas en longen, waardoor je hond moeilijker ademhaalt. Dit kan leiden tot kortademigheid en vermoeidheid, vooral bij inspanning. Daarnaast verhoogt overgewicht de kans op hartproblemen, doordat het hart harder moet werken om het lichaam van bloed te voorzien.

Je te dikke hond laten afvallen

Speciale dieetvoeding

Het lijkt simpel; wil je je hond laten afvallen, dan geef je gewoon minder voer toch? Dat is alleen niet hoe het werkt. Goed hondenvoer is zorgvuldig samengesteld om ervoor te zorgen dat je hond dagelijks de juiste hoeveelheid eiwitten, vitamines, vezels, mineralen en andere belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgt. Geef je minder brokken, dan krijgt je hond ook minder van deze voedingsstoffen binnen. Kies daarom voor dieetvoeding als je hond moet afvallen. Dit voer bevat minder calorieën, maar juist extra vezels, mineralen en vitamines om je hond gezond te houden tijdens het afvallen.

Gezonde hondensnacks

Hoe vaak betrap je jezelf erop dat je een extra plakje kaas afsnijdt voor je hond? Of de korstjes van je boterham? Zonde om weg te gooien. Maar tel al deze extra kilocalorieën bij elkaar op en het is toch meer dan je denkt. Geef je hond in plaats van deze tussendoortjes liever een gezonde snack van vlees, fruit of groenten. Snacks van vlees, vis, eieren, groenten of fruit bevatten veel eiwitten, vitamines, mineralen en vezels.

Meer water bij het voer

Water zorgt ervoor dat het voedsel opzwelt zonder extra calorieën toe te voegen. Er zijn twee manieren om dit te doen. Je kunt de hondenbrokken een paar minuten in water laten weken voordat je ze aan je hond geeft. Een andere optie is om het voer in zelfgemaakte bouillon te laten weken. (Let op: vermijd bouillonblokjes, deze bevatten veel te veel zout voor je hond).

Een andere aanpak is om één van de twee dagelijkse maaltijden te vervangen door natvoer. Natvoer bevat alle benodigde voedingsstoffen, maar heeft minder calorieën. Het is aan te raden natvoer als avondmaaltijd te geven, zodat je hond 's avonds een lichtere maaltijd krijgt.

Laat je hond meer bewegen

Wanneer je hond meer beweegt, verbruikt hij ook meer kilocalorieën. Ga niet opeens over de top, want een zwaardere hond wordt ook extra belast bij meer beweging. Verleng elke dag de wandeling met 10 minuten, of speel tussendoor een spel met een bal of stok zodat je hond extra rent. Houd je hond van zwemmen? Laat hem dan tussendoor even zwemmen op een veilige plek.

Geen overgewicht meer

Door alle stappen te volgen en te combineren, zal je hond langzaamaan steeds meer gewicht verliezen. Elke stap versterkt de andere weer. De gewrichten worden minder belast, waardoor je hond een betere conditie krijgt en weer levendiger wordt. Hierdoor gaat je hond weer extra bewegen, waardoor er een positieve spiraal ontstaat. Heb je nog vragen over het overgewicht van je hond, of wil je advies over welke dieetvoeding het beste bij jouw viervoeter past? Neem contact met ons op, want we helpen je graag!

Heb je nog vragen?

Heb je nog een vraag of een toevoeging aan een van onze blog berichten? Neem dan contact op met het Petmarkt.nl team.

Stel een vraag

Andere blogs & tips

Blog-Mijn-kat-plast-in-huis-wat-nu

Het is een veelvoorkomend probleem: je kat besluit opeens niet meer in de kattenbak te plassen, maar gewoon in huis. Niet echt fijn voor je eigen humeur, maar al helemaal niet fijn voor je meubels.

Blog-Hoe-duur-zijn-honden

Kriebelt het bij jou (en je gezin) om een hond te nemen als huisdier? Heel goed dat je eerst onderzoekt of een hondje financieel haalbaar is! Naast een hoop verantwoordelijkheid brengt een viervoeter namelijk ook flink wat kosten met zich mee.

Blog-Heb-je-een-te-dikke-hond-Dit-kun-je-doen

Denk je dat je hond te dik is? Misschien ging het geleidelijk, een paar extra traktaties hier, een beetje minder beweging daar, en nu is het ineens duidelijk. Je viervoeter is wat te zwaar geworden. Wat kun je eraan doen?

Blog-Een-puppy-opvoeden-hoe-doe-ik-dat

Bij het opvoeden van een pup komt veel kijken. Krijg je al zweethandjes? Geen zorgen, wij vertellen je in deze blog precies hoe je je puppy opvoedt. 

Blog-Hoe-voorkom-je-oververhitting-bij-je-hond

Honden kunnen hun warmte niet kwijt zoals mensen en raken daardoor snel oververhit. Hoe hou je je hond deze zomer koel en voorkom je oververhitting? Wij geven je tips.