Let op!! Bestellingen van Royal Canin kunnen langer op zich laten wachten!

22-09-2024

Blog-Hoe-duur-zijn-honden

Hoe duur zijn honden?

Kriebelt het bij jou (en je gezin) om een hond te nemen als huisdier? Heel goed dat je eerst onderzoekt of een hondje financieel haalbaar is! Naast een hoop verantwoordelijkheid brengt een viervoeter namelijk ook flink wat kosten met zich mee. Niet alleen de prijs die je voor je hond hebt betaald, maar tel hier ook de maandelijkste kosten voor voer en verzorging bij op. Bovendien zal je hond ook wel eens naar de dierenarts moeten. Hoe duur zijn honden nu echt? Wij hebben in deze blog alle kosten voor je op een rijtje gezet.

Aanschafkosten van een hond

Voordat je hondje ook maar een stap binnen heeft gezet, heb je al verschillende kosten gemaakt. Deze kosten verschillen enorm per ras en afkomst van de hond. Zo kan een populaire hond zoals een Franse Bulldog tussen de €2000 en €4000 kosten, terwijl een minder bekend ras misschien rond de €800 tot €1500 ligt. Het adopteren van een hond uit een asiel of via een reddingsorganisatie is meestal goedkoper, vaak tussen de €100 en €300. Dit bedrag dekt vaak ook al de basisvaccinaties, sterilisatie of castratie, en soms zelfs een eerste medische controle.

Zie je ergens een rashond aangeboden tegen een wel heel goedkope prijs? Dan is de kans groot dat er iets mis is. De hond kan te maken hebben met gezondheidsproblemen, genetische defecten of zelfs een verkorte levensverwachting. Wees daarom alert op broodfokkers en koop er nooit een hond!

Kosten van hondenspullen

Als je een hondje aanschaft heb je natuurlijk ook wat praktische spulletjes nodig, zoals een halsband, een bench, een mand en wat speeltjes.

  • Halsband: Ongeveer €20 tot €50.
  • Mand/bench: Tussen de €30 en €100, afhankelijk van de grootte en kwaliteit.
  • Voerbakken en waterbakken: Ongeveer €15 tot €30.
  • Speeltjes: Gemiddeld tussen de €10 en €40.

Doorlopende kosten van een hond

Als je hond zich eenmaal thuis voelt, zijn er doorlopende kosten waar je rekening mee moet houden. Deze kosten kunnen oplopen wanneer je hond ouder wordt of speciale zorg nodig heeft. De belangrijkste en hoogste doorlopende kosten van een hond zijn:

Voeding

De kosten van hondenvoer variëren enorm, grote honden eten bijvoorbeeld veel meer dan kleinere hondjes. Bovendien zorgt ook de kwaliteit van hondenvoer voor een prijsverschil. Misschien heeft je hond speciale voeding nodig, bijvoorbeeld bij een allergie of gezondheidsprobleem. Reken doorgaans op zo’n €30 tot €100 per maand.

Dierenarts

Je hoeft niet alleen maar met je hond naar de dierenarts als er wat aan de hand is. Zo komen er regelmatig controles bij kijken, maar denk ook aan vaccinaties, ontwormen en vlooienbestrijding. Om kosten te besparen kun je ook zelf je hond ontwormen of ontvlooien. Dit kost je gemiddeld ongeveer €200 tot €500 per jaar. Onverwachte gezondheidsproblemen brengen extra kosten met zich mee.

Verzekering

Om deze onverwachte dierenartskosten te voorkomen kun je ervoor kiezen om een verzekering af te sluiten voor je hond. Dit kost ongeveer tussen de €20 en €50 per maand, maar deze kosten zijn afhankelijk van de dekking en de gezondheid van je hond.

Verzorging

Voor rassen die regelmatig getrimd of geborsteld moeten worden komen ook extra kosten kijken. Meestal gebeurt dit om de 6 tot 8 weken. De kosten liggen tussen de €50 en €100 per keer.

Trainingen

Wanneer je een puppy koopt of een hond uit het asiel haalt is het aan te raden een (basis)gehoorzaamheidstrainginte volgen. Een serie lessen ligt tussen de €100 en €300 euro. Bij gedragsproblemen of verdere trainingen komen extra kosten kijken.

Oppas

Werk je lange dagen? Vergeet dan niet dat je iemand nodig hebt om op je hond te passen. Kan niemand uit je naaste omgeving oppassen, dan kun je voor een dagopvang kiezen. Reken hier ongeveer €20 tot €60 per dag voor. Ga je op reis of vakantie en kan je hond niet mee, houd dan ook rekening met de kosten van een dierenpension.

Kortom, het hebben van een hondje is superleuk, maar vergis je niet in het financiële plaatje dat erbij komt kijken. Door je bewust te zijn van de vaste, doorlopende en eventuele extra kosten ben je beter voorbereid en kom je niet voor verrassingen te staan. Maar de liefde die je terugkrijgt van je trouwe maatje is sowieso onbetaalbaar!

Heb je nog vragen?

Heb je nog een vraag of een toevoeging aan een van onze blog berichten? Neem dan contact op met het Petmarkt.nl team.

Stel een vraag

Andere blogs & tips

Blog-Mijn-kat-plast-in-huis-wat-nu

Het is een veelvoorkomend probleem: je kat besluit opeens niet meer in de kattenbak te plassen, maar gewoon in huis. Niet echt fijn voor je eigen humeur, maar al helemaal niet fijn voor je meubels.

Blog-Hoe-duur-zijn-honden

Kriebelt het bij jou (en je gezin) om een hond te nemen als huisdier? Heel goed dat je eerst onderzoekt of een hondje financieel haalbaar is! Naast een hoop verantwoordelijkheid brengt een viervoeter namelijk ook flink wat kosten met zich mee.

Blog-Heb-je-een-te-dikke-hond-Dit-kun-je-doen

Denk je dat je hond te dik is? Misschien ging het geleidelijk, een paar extra traktaties hier, een beetje minder beweging daar, en nu is het ineens duidelijk. Je viervoeter is wat te zwaar geworden. Wat kun je eraan doen?

Blog-Een-puppy-opvoeden-hoe-doe-ik-dat

Bij het opvoeden van een pup komt veel kijken. Krijg je al zweethandjes? Geen zorgen, wij vertellen je in deze blog precies hoe je je puppy opvoedt. 

Blog-Hoe-voorkom-je-oververhitting-bij-je-hond

Honden kunnen hun warmte niet kwijt zoals mensen en raken daardoor snel oververhit. Hoe hou je je hond deze zomer koel en voorkom je oververhitting? Wij geven je tips.