Let op!! Bestellingen van Royal Canin kunnen langer op zich laten wachten!

04-08-2024

Blog-Hoe-voorkom-je-oververhitting-bij-je-hond

Hoe voorkom je oververhitting bij je hond?

Een echte hittegolf hebben we dit jaar nog niet gehad, maar ook als het kwik al een beetje stijgt kan het voor je hond oncomfortabel aanvoelen. Honden kunnen hun warmte niet kwijt zoals mensen en raken daardoor snel oververhit. Hoe hou je je hond deze zomer koel en voorkom je oververhitting? Wij geven je tips.

Hoe ontstaat oververhitting bij honden?

Wij mensen raken onze warmte kwijt door te zweten uit poriën die zich over ons hele lichaam bevinden. Honden kunnen daarentegen alleen hun warmte afvoeren door te hijgen en via de zweetklieren in hun poten. Wanneer de lichaamstemperatuur te ver oploopt, kan dit leiden tot serieuze gezondheidsproblemen.

Symptomen van oververhitting bij honden

Aan deze symptomen kun je merken dat je hond oververhit raakt:

  • Overmatig hijgen: Een van de eerste tekenen van oververhitting. De hond probeert zijn lichaamstemperatuur te reguleren door snel te ademen.
  • Ernstige dorst: De hond drinkt veel meer dan normaal in een poging om af te koelen.
  • Sloomheid en zwakte: De hond kan traag, lusteloos of zwak overkomen. Hij kan moeite hebben met lopen of staan.
  • Verhoogde hartslag: De pols van de hond kan sneller gaan kloppen dan normaal.
  • Heldere rode of bleke slijmvliezen: Het tandvlees en de tong van de hond kunnen helderrood worden of juist bleek.
  • Overgeven en diarree: Dit kan soms met bloed gepaard gaan.
  • Overmatige speekselvloed: De hond kan meer kwijlen dan normaal.
  • Desoriëntatie en verwarring: De hond kan tekenen van desoriëntatie of verwarring vertonen.

Help, mijn hond is oververhit

Een hond die oververhit is moet zo snel mogelijk worden afgekoeld. Breng je hond eerst naar een koele plek, weg van de directe zon of warme omgeving. Zorg ervoor dat de ruimte goed geventileerd is, zoals een schaduwrijke plek buiten of een koele binnenruimte met airconditioning of een ventilator.

Leg een natte doek op de grond, laat de hond daar op liggen, giet lauw water over de poten en eventueel over de buik. Vermijd ijskoud water, omdat dit de bloedvaten vernauwt en de interne verwarming verergert.

Geef je hond ook kleine beetjes koel water te drinken. Doe dit geleidelijk, want te veel water in één keer kan schadelijk zijn. Blijf je hond kalmeren en rustig houden, en let op zijn ademhaling en hartslag.

Oververhitting kan voor interne schade zorgen die niet meteen zichtbaar is. Neem dus ook direct contact op met een dierenarts, zelfs als de situatie van je hond lijkt te verbeteren.

Uitdroging herkennen bij je hond

Warm weer kan buiten oververhitting ook zorgen voor uitdroging. Vermoed je dat je hond is uitgedroogd? Dit kun je controleren aan de elasticiteit van de huid. Pak voorzichtig een stuk huid op de rug of tussen de schouders van je hond en laat het los. Is je hond goed gehydrateerd, dan springt de huid meteen terug. Als de huid traag terugkeert of blijft staan, kan dit een teken van uitdroging zijn.

Let ook op hoeveel je hond drinkt. Als hij minder drinkt dan normaal of helemaal geen interesse toont in water, kan dit een teken van uitdroging zijn. Overmatig hijgen en een droge neus zijn ook belangrijke signalen.

Oververhitting bij je hond voorkomen: Zo hou je je maatje koel

Vers drinkwater: Zorg ervoor dat je hond altijd toegang heeft tot vers en koel drinkwater. Dit helpt bij het reguleren van de lichaamstemperatuur.

Aangepast wandelschema: Maak geen wandelingen en onderneem geen andere intensieve activiteiten tijdens de heetste uren van de dag. Het is verstandig om heel vroeg en later in de avond te gaan wandelen. Loop ook niet over het hete asfalt, maar kies liever voor een koel bospaadje.

Koelmat aanschaffen: Een koelmat kan warme dagen een stuk comfortabeler maken voor je hond. Heb je geen koelmat, dan kun je ook natte handdoeken neerleggen.

Plonsen: Zoek lekker het water op!Zet een klein kinderzwembadje op in de tuin waar je hond in kan spelen. Ook de tuinslang zorgt voor een hoop plezier en verkoeling. Heb je natuurwater in de buurt? Ga dan lekker met je hond zwemmen.

Hondenijsjes: Geef je hond (zelfgemaakte) hondenijsjes of  bevroren traktaties om op te kauwen. Dit helpt niet alleen om af te koelen, maar zorgt er ook voor dat je hond gehydrateerd blijft.

Vachtverzorging: Houd de vacht van je hond goed verzorgd. Borstel regelmatig om overtollig haar te verwijderen, maar vermijd te kort scheren, want de vacht biedt ook bescherming tegen de zon.

Nooit in de auto laten: Misschien een open deur, maar het kan geen kwaad om te herhalen: Laat je hond nóóit achter in een geparkeerde auto, zelfs niet voor een korte tijd. In slechts enkele minuten bereikt de temperatuur in de auto al gevaarlijke niveaus.

Heb je nog vragen?

Heb je nog een vraag of een toevoeging aan een van onze blog berichten? Neem dan contact op met het Petmarkt.nl team.

Stel een vraag

Andere blogs & tips

Blog-Een-puppy-opvoeden-hoe-doe-ik-dat

Bij het opvoeden van een pup komt veel kijken. Krijg je al zweethandjes? Geen zorgen, wij vertellen je in deze blog precies hoe je je puppy opvoedt. 

Blog-Hoe-voorkom-je-oververhitting-bij-je-hond

Honden kunnen hun warmte niet kwijt zoals mensen en raken daardoor snel oververhit. Hoe hou je je hond deze zomer koel en voorkom je oververhitting? Wij geven je tips.

Blog-Mijn-hond-is-allergisch-wat-nu

Niet alleen wij mensen kunnen last hebben van allergieën, onze lieve viervoeters ook! Als je een hond hebt is het belangrijk allergieën te herkennen en te weten hoe je deze moet behandelen.

Blog-Wormen-bij-katten-wat-te-doen

Wormen bij katten; vervelend, maar gelukkig ook goed te verhelpen. Je wilt immers niet dat je kat ziek wordt, of dat de parasiet overspringt naar mensen. Belangrijk dus om je bewust te zijn van de mogelijke oorzaken en symptomen.

Blog-Op-vakantie-met-je-hond-onze-tips

Ga je deze zomer op vakantie met je hond? Een goede voorbereiding is het halve werk. Hier lees jij alles wat je moet weten over op vakantie gaan met je hond!