09-07-2024

Blog-Mijn-hond-is-allergisch-wat-nu

Mijn hond is allergisch, wat nu?!

Niet alleen wij mensen kunnen last hebben van allergieën, onze lieve viervoeters ook! Als je een hond hebt is het belangrijk allergieën te herkennen en te weten hoe je deze moet behandelen. Er zijn veel verschillende dingen waar een hond allergisch voor kan zijn, wat het lastig kan maken om de oorzaak te achterhalen. In deze blog gaan dieper in op allergieën bij honden inclusief de oorzaken, symptomen en behandelingsmogelijkheden.

Voedselallergie bij honden

Heeft je beestje stiekem iets van de tafel gesnoept wat niet goed voor hem is? Of is hij echt allergisch voor ingrediënten in zijn voeding? Sommige honden kunnen niet zo goed tegen bepaalde granen, rundvlees, zuivelproducten of kip. Een voedselallergie is overigens niet te verwarren met een voedselovergevoeligheid. Wanneer er sprake is van een allergie of intolerantie is het immuunsysteem betrokken en gaat dit vaak gepaard met jeuk.

Symptomen van een voedselallergie

Wanneer honden last hebben van een voedselallergie kun je dit, zoals net benoemd, vaak herkennen aan de huid. Je hond krabt, likt of bijt aan bepaalde delen van zijn lichaam zoals zijn poten, oren, gezicht of achterwerk. Maar je hond kan ook huiduitslag krijgen. Je ziet dan irritatie, kleine bultjes of zelfs een ontsteking van de huid. Dit jeukt vaak ook, dus vergeet niet de huid van je hond te controleren als je opmerkt dat hij veel krabt. Een ander veelvoorkomend symptoom is braken of diarree krijgen.

Behandeling van een voedselallergie

De beste optie is het dieet van je hond aanpassen. Je hebt hier speciaal hypoallergeen voer voor. Bij PetMarkt.nl hebben we verschillende soorten en merken voer. Bekijk onze webshop en lees welke het best bij je hond past. Twijfel je? Het is verstandig om verschillende soorten hypoallergene voeding uit te testen om te kijken waar je hond het beste op reageert.

Omgevingsallergie bij honden

Net als mensen kunnen honden allergisch zijn voor pollen, stofmijt, schimmels of andere omgevingsallergieën. Dit noemen we atopie, ook wel omgevingsallergie genoemd. Allergische reacties worden veroorzaakt door allergenen. Dit zijn stoffen die normaal gesproken onschadelijk zijn, maar waartegen het lichaam antistoffen produceert. Sommige honden zijn overgevoelig voor deze stoffen en reageren daarom sterk wanneer ze ermee in aanraking komen.

Symptomen van een omgevingsallergie

Net als bij een voedselallergie komt het bij een omgevingsallergie ook vaak voor dat een hond last krijgt van zijn huid. Je hond krijg dan meestal de volgende klachten: Jeuk, roodheid, ontsteking, huiduitslag, haaruitval en verdikking van de huid. Oorontsteking, klachten aan de ogen en moeite met ademhalen zijn ook symptomen van omgevingsallergie.

Behandeling van een omgevingsallergie

Bij een omgevingsallergie hangt de behandeling heel erg af van de situatie. Als een hond bijvoorbeeld een allergische reactie heeft op de stof van zijn kussen, dan ben je er waarschijnlijk vanaf na het kopen van een kussen met een andere stof. Heeft je hond last van pollen? Dan is het een ander verhaal. Medicatie als Puur Pollen kan verlichting bieden. Helpt dit niet, dan adviseren we om langs de dierenarts te gaan. Die kan je verschillende soorten medicatie meegeven, zoals antihistaminica tegen de jeuk en ontsteking.

Vlooienallergie bij honden

Alle honden en katten krijgen wel eens te maken met vlooien. Een vlooienbeet veroorzaakt jeuk doordat het speeksel van de vlo irriterende stoffen bevat, wat een kleine ontsteking in de huid veroorzaakt. Dit is vergelijkbaar met een muggenbeet bij mensen. Maar als het lichaam van je huisdier overdreven reageert op de vlooienbeet, kan er een hevige ontstekingsreactie optreden. Dit wordt een vlooienallergie genoemd.

Symptomen van een vlooienallergie

Bij een vlooienallergie is de jeuk die een hond ervaart nog veel intenser dan bij alleen een beet. Er kunnen dan zelfs korsten en zweren ontstaan. Verder krijgen ze hier ook uitslag, rode plekken en haaruitval van.

Behandeling van een vlooienallergie

Het aanpakken van een vlooienallergie is belangrijk om goed en secuur te doen. Je hond of kat moet minstens drie maanden behandeld worden met een effectief antivlooienmiddel zoals een antivlooien halsband of een spot-on middel. Zorg daarnaast dat er geen vlooien meer in huis of op andere huisdieren aanwezig kunnen zijn. Stofzuig je huis, auto, en andere ruimtes grondig. Vergeet daarbij niet de kieren, plinten, hondenmand, tapijten en zetels! Vlooien en hun eitjes kunnen overal zitten. Verwijder daarna de stofzuigerzak en gooi deze direct in de vuilnisbak. Was je dekens, kussens en knuffels van je huisdier op 60 graden wassen. Ook kleding waar je huisdier op ligt, moet op hoge temperatuur gewassen worden. De behandeling is alleen succesvol als je de vlooien in je huis volledig uitroeit. Verder helpt een omgevingsspray zoals de Indorex Defence Spray. Deze maakt de vlooien onvruchtbaar, waardoor de vlooienpopulatie zich niet verder kan vermenigvuldigen.

Contactallergie bij honden

Ook kunnen honden allergisch zijn voor bepaalde stoffen waar zij mee in aanraking kunnen komen. Denk bijvoorbeeld aan bepaalde chemische schoonmaakmiddelen, gras en soms zelfs het materiaal waar het hondenkussen van is gemaakt.

Symptomen van een contactallergie

Ook de symptomen van een contactallergie lijken enigszins op die van de andere allergieën. Honden krijgen bij een contactallergie namelijk last van: jeuk, rode plekken, schilfers, last van de ogen, oorontsteking en zweren en open wonden.

Behandeling van een contactallergie

Is het ook duidelijk waar je hond precies allergisch voor is, dan is het nu belangrijk om je hond er zo veel mogelijk van weg te houden. Dat is niet altijd even makkelijk. Je kunt er dan ook voor kiezen om je hond medicatie te geven zoals antihistaminica. Corticosteroïden helpen voor de korte termijn verlichting van ernstige symptomen.

Heeft je hond erg heftige of aanhoudende klachten? Neem dan altijd even contact op met je dierenarts.

Heb je nog vragen?

Heb je nog een vraag of een toevoeging aan een van onze blog berichten? Neem dan contact op met het Petmarkt.nl team.

Stel een vraag

Andere blogs & tips

Blog-Een-puppy-opvoeden-hoe-doe-ik-dat

Bij het opvoeden van een pup komt veel kijken. Krijg je al zweethandjes? Geen zorgen, wij vertellen je in deze blog precies hoe je je puppy opvoedt. 

Blog-Hoe-voorkom-je-oververhitting-bij-je-hond

Honden kunnen hun warmte niet kwijt zoals mensen en raken daardoor snel oververhit. Hoe hou je je hond deze zomer koel en voorkom je oververhitting? Wij geven je tips.

Blog-Mijn-hond-is-allergisch-wat-nu

Niet alleen wij mensen kunnen last hebben van allergieën, onze lieve viervoeters ook! Als je een hond hebt is het belangrijk allergieën te herkennen en te weten hoe je deze moet behandelen.

Blog-Wormen-bij-katten-wat-te-doen

Wormen bij katten; vervelend, maar gelukkig ook goed te verhelpen. Je wilt immers niet dat je kat ziek wordt, of dat de parasiet overspringt naar mensen. Belangrijk dus om je bewust te zijn van de mogelijke oorzaken en symptomen.

Blog-Op-vakantie-met-je-hond-onze-tips

Ga je deze zomer op vakantie met je hond? Een goede voorbereiding is het halve werk. Hier lees jij alles wat je moet weten over op vakantie gaan met je hond!