Let op!! Bestellingen van Royal Canin kunnen langer op zich laten wachten!

22-09-2024

Blog-Mijn-kat-plast-in-huis-wat-nu

Mijn kat plast in huis, wat nu?

Het is een veelvoorkomend probleem: je kat besluit opeens niet meer in de kattenbak te plassen, maar gewoon in huis. Niet echt fijn voor je eigen humeur, maar al helemaal niet fijn voor je meubels. Geen zorgen, in deze blog bespreken we mogelijke oorzaken van het in huis plassen en helpen je bij het vinden van een oplossing.

Plassen of sproeien?

Bij katten bestaat er een verschil tussen plassen en sproeien. ls je kat plast, leegt hij zijn blaas, vergelijkbaar met hoe wij dat doen. Je kat zakt bij het plassen door zijn hurken, en de urine stroomt naar beneden, bijvoorbeeld in de kattenbak of op de vloer. Sproeien ziet er heel anders uit. Hierbij staat je kat rechtop met de staart omhoog. De staart trilt en de urine wordt niet naar beneden afgegeven, maar recht naar achteren ‘gesproeid’. Dit gedrag komt vooral voor bij ongecastreerde katers, maar ook gecastreerde katers en poezen kunnen sproeien.

Twijfel je of je kat plast of sproeit? Let dan goed op waar de urine terechtkomt. Vind je het op horizontale oppervlakken zoals de vloer of bank, dan is de kans groot dat je kat plast. Als de urine op verticale oppervlakken zit, zoals een muur of gordijn, dan is het waarschijnlijk sproeien.

Waarom plast mijn kat in huis?

Een kat die altijd netjes zijn behoefte in de kattenbak doet, zal dit gedrag niet zomaar veranderen. Vaak is er iets aan de hand. Voordat je naar een oplossing gaat zoeken, is het belangrijk om te achterhalen waarom je kat opeens in huis plast. Hier zijn een aantal mogelijke oorzaken:

Medische problemen als oorzaak van in huis plassen

Wanneer een kat plotseling in huis begint te plassen, kan dit een teken zijn van onderliggende medische problemen. Aandoeningen zoals blaasontsteking, urinewegproblemen, blaasgruis of nierfalen zorgen ervoor dat je kat vaker moet plassen, wat kan leiden tot ongelukjes buiten de kattenbak.

Een kat die in huis plast, heeft misschien stress of angst

Katten zijn gevoelige dieren en ervaren snel stress door veranderingen in de omgeving. Ben je net verhuisd, is er een huisdier bijgekomen/weggegaan of is de gezinssituatie veranderd? Dan zou dit ook een oorzaak kunnen zijn. Katten wennen hier vaak vanzelf aan.

In huis plassen door een vieze kattenbak

Katten zijn van nature schone dieren, dus een vieze kattenbak kan al snel voor problemen zorgen. Vieze geurtjes of te veel kattenbakvulling kunnen ervoor zorgen dat je kat de bak gaat vermijden. Zorg er dus voor dat de kattenbak altijd schoon en fris is, zodat je kat zich er comfortabel bij voelt om deze te gebruiken.

Territorium markeren door in huis te plassen

Vooral bij katten die niet gecastreerd zijn, kan het plassen in huis een manier zijn om hun territorium af te bakenen. Dit doen katten vaak wanneer ze zich bedreigd voelen of willen laten zien wie de baas is.

De kattenbak staat op de verkeerde plek

De locatie van de kattenbak is erg belangrijk voor je kat. Als de bak op een drukke of onprettige plek staat, kan je kat hem gaan vermijden. Denk aan een plek met veel lawaai, tocht of in de buurt van waar veel mensen komen. Je kat wil zich veilig en rustig voelen tijdens het doen van zijn behoefte.

Voorkomen dat je kat binnen plast

Kamers afsluiten

Je kunt bepaalde kamers afsluiten om te voorkomen dat je kat daar plast. Als hij steeds op dezelfde plek plast, kun je overwegen de kattenbak daar neer te zetten.

Gebruik kalmeringsmiddelen

Soms is alleen het aanpassen van de omgeving niet genoeg om stress bij je kat te verminderen. Kalmeringsmiddelen zoals Feliway helpen katten op natuurlijke wijze om te gaan met stresssituaties

Geuren verwijderen

Zorg dat je de plekken in huis waar je kat heeft geplast goed schoon maakt. Er is namelijk een grote kans dat je kat terugkeert naar deze plek. Los wat zuiveringszout op in water; dit is een handig middel om vieze geurtjes te verwijderen. Ook lavendel, geranium, citroen of mottenballen zijn effectief.

Gedragstherapie

Hebben de tips hierboven niet gewerkt? Overweeg dan om naar een kattengedragsdeskundige te gaan. Zij kunnen achter de oorzaak van het gedrag van je kat komen en helpen met je kat nieuwe gewoontes aanleren.

We hopen dat je kat snel weer opknapt en weer netjes gebruikmaakt van de kattenbak! Wil je meer informatie over blaasproblemen bij katten? Neem dan contact met ons op, we kijken graag mee naar jouw specifieke situatie.

Heb je nog vragen?

Heb je nog een vraag of een toevoeging aan een van onze blog berichten? Neem dan contact op met het Petmarkt.nl team.

Stel een vraag

Andere blogs & tips

Blog-Mijn-kat-plast-in-huis-wat-nu

Het is een veelvoorkomend probleem: je kat besluit opeens niet meer in de kattenbak te plassen, maar gewoon in huis. Niet echt fijn voor je eigen humeur, maar al helemaal niet fijn voor je meubels.

Blog-Hoe-duur-zijn-honden

Kriebelt het bij jou (en je gezin) om een hond te nemen als huisdier? Heel goed dat je eerst onderzoekt of een hondje financieel haalbaar is! Naast een hoop verantwoordelijkheid brengt een viervoeter namelijk ook flink wat kosten met zich mee.

Blog-Heb-je-een-te-dikke-hond-Dit-kun-je-doen

Denk je dat je hond te dik is? Misschien ging het geleidelijk, een paar extra traktaties hier, een beetje minder beweging daar, en nu is het ineens duidelijk. Je viervoeter is wat te zwaar geworden. Wat kun je eraan doen?

Blog-Een-puppy-opvoeden-hoe-doe-ik-dat

Bij het opvoeden van een pup komt veel kijken. Krijg je al zweethandjes? Geen zorgen, wij vertellen je in deze blog precies hoe je je puppy opvoedt. 

Blog-Hoe-voorkom-je-oververhitting-bij-je-hond

Honden kunnen hun warmte niet kwijt zoals mensen en raken daardoor snel oververhit. Hoe hou je je hond deze zomer koel en voorkom je oververhitting? Wij geven je tips.