07-06-2022

grasaren

Pas op voor grasaren deze zomer

Het zonnetje schijnt, de lucht is blauw. Tijd om er lekker op uit te trekken met je maatje! Helaas is er in het voorjaar en de zomermaanden ook een grote kans dat je hond met een grasaar te maken krijgt. Grasaren vind je in natuur waar het gras niet gemaaid wordt. Velden vol met hoog en wild gras, dat vind je hond natuurlijk heerlijk om lekker doorheen te rennen en te ravotten. Maar er liggen ook grasaren op de loer; pluimvormige zaden met een scherpe punt die aan het uiteinde van een grasspriet zitten. Deze blijven graag aan de vacht van je hond haken. Of erger, op een plek waar je ze niet kunt zien. Daar kunnen ze veel schade aanrichten.

Wat zijn grasaren?

Grasaren worden ook wel 'kruipers' genoemd door de weerhaakjes die ze hebben. Door de stand van de weerhaakjes kunnen ze maar één kant op, verder naar binnen. De aren breken af en hechten zich vast aan je hond. Als een aar zich hecht aan de vacht gaat deze er vaak niet meer vanzelf uit. In het beste geval blijft hij hier zitten en is deze gemakkelijk te verwijderen, maar ze kunnen ook diep in de huid doordringen. Ook komt het regelmatig voor dat een aar in de oren, tussen de tenen, wang, oog of neus terechtkomt.

Waarom zijn grasaren gevaarlijk?

Op zichzelf is een grasaar niet gevaarlijk. Het wordt pas gevaarlijk als je niet in de gaten hebt dat je hond een grasaar heeft. Als je een grasaar namelijk niet verwijdert, kan dit leiden tot infecties, abcessen, of erger. Grasaren ‘kruipen’ over en door het lichaam van je hond. Een aar kan bij het oor door het trommelvlies heen gaan of bij het oog achter de oogkas terechtkomen. Uiteindelijk kan het de longen of andere vitale organen bereiken, wat ernstige complicaties of zelfs overlijden kan veroorzaken.

Waar en wanneer komen grasaren voor?

Grasaren komen vooral van juni tot en met augustus veel voor. Ze zijn dan in de bloei en meestal groen van kleur. Zodra ze zijn uitgebloeid en gedroogd dan worden ze geel en vallen ze gemakkelijk uit elkaar. Je vindt grasaren vooral in bermen en grasvelden die niet (vaak) gemaaid worden. Maar ook bij een rondje in de wijk kun je ze tegenkomen tussen stoeptegels of langs muren. Zelfs je eigen tuin is niet veilig. Mocht je ze hebben in je tuin, dan kun je de grasaren dus het beste verwijderen.

Tekenen dat je hond last heeft van een grasaar

Denk je dat je hond in de buurt is geweest van grasaren? Let dan op of hij een van de volgende signalen geeft.

  • Veel niezen, soms met bloed
  • Opgezwollen en tranende ogen
  • Kop scheef houden en veel achter de oren krabben
  • Hoesten
  • Verminderde eetlust
  • Slechte geur uit de mond, oren of neus
  • Veel likken en bijten aan de poten of andere delen van het lichaam

Je hond beschermen tegen grasaren

Voorkomen is beter dan genezen! Verwijder daarom grasaren uit je tuin en vermijd gebieden waar deze veel voorkomen, zoals open velden, wegbermen en bepaalde parken.

Blijf tijdens het uitlaten van je hond op de paden en voorkom dat je hond door hoog gras rent. Controleer je hond grondig na een wandeling in een gebied met grasaren, vooral tussen de tenen, in de oren, in de neus, onder de oksels en rond de liezen. Kam de vacht goed uit en controleer alle huidplooien. Beschermende hondenschoentjes kunnen ook helpen.

Wat te doen bij een grasaar?

Bij de aanwezigheid van een grasaar voel je de harde stekels snel zitten. Je kunt deze voorzichtig zelf verwijderen met een pincet. Vind je een grasaar in de ogen, neus of oren, dan raden we aan om je dierenarts te raadplegen. In het beste scenario zit de grasaar nog niet te diep in de huid. Dan kan de dierenarts je hond behandelen zonder verdoving. Maar in sommige gevallen is de grasaar te ver binnengedrongen, waardoor je hond veel pijn heeft. Dan brengen we je hond eerst onder narcose voordat we de grasaar verwijderen.

Het is soms moeilijk te herkennen of je hond een grasaar heeft. Een klein weerhaakje kan afbreken en achterblijven, wat al problemen kan veroorzaken. Grasaren verdwijnen niet vanzelf; hoe langer je wacht, hoe dieper ze kunnen doordringen en hoe groter de problemen worden. Bovendien wordt het steeds lastiger om de grasaar op te sporen en te verwijderen als je te lang wacht. Neem dus snel actie als je een grasaar vermoedt.

Heb je nog vragen over grasaren? Neem dan contact op met ons veterinaire team via info@petmarkt.nl

Heb je nog vragen?

Heb je nog een vraag of een toevoeging aan een van onze blog berichten? Neem dan contact op met het Petmarkt.nl team.

Stel een vraag

Andere blogs & tips

Blog-Een-puppy-opvoeden-hoe-doe-ik-dat

Bij het opvoeden van een pup komt veel kijken. Krijg je al zweethandjes? Geen zorgen, wij vertellen je in deze blog precies hoe je je puppy opvoedt. 

Blog-Hoe-voorkom-je-oververhitting-bij-je-hond

Honden kunnen hun warmte niet kwijt zoals mensen en raken daardoor snel oververhit. Hoe hou je je hond deze zomer koel en voorkom je oververhitting? Wij geven je tips.

Blog-Mijn-hond-is-allergisch-wat-nu

Niet alleen wij mensen kunnen last hebben van allergieën, onze lieve viervoeters ook! Als je een hond hebt is het belangrijk allergieën te herkennen en te weten hoe je deze moet behandelen.

Blog-Wormen-bij-katten-wat-te-doen

Wormen bij katten; vervelend, maar gelukkig ook goed te verhelpen. Je wilt immers niet dat je kat ziek wordt, of dat de parasiet overspringt naar mensen. Belangrijk dus om je bewust te zijn van de mogelijke oorzaken en symptomen.

Blog-Op-vakantie-met-je-hond-onze-tips

Ga je deze zomer op vakantie met je hond? Een goede voorbereiding is het halve werk. Hier lees jij alles wat je moet weten over op vakantie gaan met je hond!