09-07-2024

Blog-Wormen-bij-katten-wat-te-doen

Wormen bij katten, wat te doen?

Wormen bij katten; een vervelend iets, maar gelukkig ook goed te verhelpen. Je wilt immers niet dat je kat ziek wordt, of dat de parasiet overspringt naar mensen. Het is dus belangrijk voor katteneigenaren om zich bewust te zijn van de mogelijke oorzaken, symptomen en behandelingsopties. In deze blog bespreken we alles wat je moet weten over wormen bij katten, zodat je precies weet hoe je je kat kunt beschermen.

Wormen bij katten

Wormen zijn parasieten die in de darmen van katten leven en zich voeden met hun bloed en voedingsstoffen. Maar de ene worm is de andere niet. De meest voorkomende soorten wormen die katten kunnen infecteren zijn:

  • Rondwormen (Toxocara cati): Deze wormen zijn de meest voorkomende parasieten bij katten en kunnen makkelijk worden doorgegeven via de moedermelk of door het eten van besmette prooien.
  • Lintwormen (Dipylidium caninum): Dit is waarschijnlijk de lange, platte worm die voor je ziet bij het woord ‘wormen.’ Lintwormen worden vaak overgedragen door vlooien die besmet zijn met lintwormlarven.
  • Haakwormen (Ancylostoma spp.): Deze wormen hechten zich aan de darmwand en voeden zich met het bloed van de kat.
  • Hartwormen (Dirofilaria immitis): Zoals de naam al zegt, komt deze wormensoort voor in het hart van je kat. Hoewel hartworm vaak voorkomend, kunnen hartwormen dodelijk zijn en worden ze meestal overgedragen door muggenbeten. Daarom komen ze ook het meest voor in mediterrane gebieden.

Hoe merk ik of mijn kat wormen heeft?

De symptomen van wormen bij katten variëren, afhankelijk van het type worm en de ernst van de infectie. Dit zijn de meest voorkomende symptomen:

  • Gewichtsverlies: Ondanks normale eetlust kan je kat afvallen.
  • Diarree: Dit kan soms gepaard gaan met bloed of slijm.
  • Braken: Soms met zichtbare wormen in het braaksel.
  • Opgezwollen buik: Vooral bij kittens kan een opgezwollen buik wijzen op een worminfectie.
  • Verminderde conditie van de vacht: Een doffe of ruwe vacht kan een teken zijn van een worminfectie.
  • Krabben aan het achterste: Katten die hun achterwerk over de grond schuren kunnen last hebben van lintwormen.

De behandeling van wormen bij je kat

Vermoed je dat je kat wormen heeft, raadpleeg dan de dierenarts. Omdat wormen niet met het blote oog te zien zijn voert de dierenarts een ontlastingsonderzoek uit. Zodra de diagnose is gesteld en het duidelijk is welke soort worm je kat heeft, zijn er verschillende behandelingsopties. Ontwormingsmiddelen worden toegediend in de vorm van tabletten, pasta's of spot-on behandelingen.

Wormen bij je kat voorkomen

Je kunt nooit 100% voorkomen dat je kat wormen krijgt, maar regelmatig ontwormen is wel de beste vorm van preventie. Hoe vaak je je kat moet ontwormen, hangt af van verschillende factoren zoals de leeftijd, levensstijl en gezondheid van de kat. Je dierenarts kan je hier meer informatie over geven, maar hier zijn en paar algemene richtlijnen:

Kittens ontwormen

Kittens moeten voor het eerst ontwormd worden op de leeftijd van twee weken. Daarna elke twee weken totdat ze twaalf weken oud zijn. Vervolgens moeten ze maandelijks ontwormd worden tot ze zes maanden oud zijn.

Volwassen katten ontwormen

Volwassen katten moeten doorgaans elke drie maanden ontwormd worden. Katten die veel buiten komen of regelmatig jagen, kunnen baat hebben bij vaker ontwormen, bijvoorbeeld elke maand.

Vergeet naast het ontwormen niet om ook aandacht te besteden aan vlooienbestrijding, aangezien vlooien vaak een bron zijn van lintworminfecties.

Kunnen mensen besmet worden met wormen?

Al is het zeer ongebruikelijk, toch kunnen ook mensen besmet worden met de wormen van je kat. Met name kleine kinderen die buiten spelen kunnen geïnfecteerd worden door kattenpoep (of hondenpoep). Onder andere spoelwormen en lintwormen zijn overdraagbaar en dus gevaarlijk voor mensen.

Heb je nog vragen?

Heb je nog een vraag of een toevoeging aan een van onze blog berichten? Neem dan contact op met het Petmarkt.nl team.

Stel een vraag

Andere blogs & tips

Blog-Een-puppy-opvoeden-hoe-doe-ik-dat

Bij het opvoeden van een pup komt veel kijken. Krijg je al zweethandjes? Geen zorgen, wij vertellen je in deze blog precies hoe je je puppy opvoedt. 

Blog-Hoe-voorkom-je-oververhitting-bij-je-hond

Honden kunnen hun warmte niet kwijt zoals mensen en raken daardoor snel oververhit. Hoe hou je je hond deze zomer koel en voorkom je oververhitting? Wij geven je tips.

Blog-Mijn-hond-is-allergisch-wat-nu

Niet alleen wij mensen kunnen last hebben van allergieën, onze lieve viervoeters ook! Als je een hond hebt is het belangrijk allergieën te herkennen en te weten hoe je deze moet behandelen.

Blog-Wormen-bij-katten-wat-te-doen

Wormen bij katten; vervelend, maar gelukkig ook goed te verhelpen. Je wilt immers niet dat je kat ziek wordt, of dat de parasiet overspringt naar mensen. Belangrijk dus om je bewust te zijn van de mogelijke oorzaken en symptomen.

Blog-Op-vakantie-met-je-hond-onze-tips

Ga je deze zomer op vakantie met je hond? Een goede voorbereiding is het halve werk. Hier lees jij alles wat je moet weten over op vakantie gaan met je hond!