Let op!! Bestellingen van Hill's kunnen langer op zich laten wachten!

24-10-2024

Blog-Zwangerschap-bij-katten-Dit-moet-je-weten

Zwangerschap bij katten: Dit moet je weten

Een zwangerschap bij katten is een spannende tijd en kan voor jou als baasje veel vragen oproepen. Deze periode die wij zwangerschap noemen, heet bij katten ook wel de ‘dracht’. Als je graag een nestje wil, of je kat al zwanger is, wil je vast weten wat je kunt verwachten en hoe je hier het beste mee om kan gaan. In deze blog vertellen we je alles over de zwangerschap van je kat, van de eerste symptomen tot de bevalling.

Krolsheid - zo wordt je kat zwanger

Een kat wordt zwanger wanneer ze krols is en gedekt wordt door een kater. Krolsheid is de vruchtbare periode van je kat, en die vindt meestal een paar keer per jaar plaats. Tijdens de krolsheid gedraagt je kat zich anders: ze kan meer miauwen, aanhankelijker zijn en zich anders gaan gedragen, zoals veel over de grond rollen. Dit is allemaal bedoeld om katers aan te trekken.

Als een kater haar dan weet te vinden en ze paren, kan ze zwanger raken. Een kat kan zelfs door meerdere katers in dezelfde krolsheid gedekt worden, waardoor een nest kittens van verschillende vaders kan zijn. Na de dekking duurt het ongeveer 63 tot 67 dagen voordat de kittens geboren worden.

Is je kat zwanger of niet?

Een kat kan ook schijnzwanger worden, wat meestal gebeurt na een onbevruchte dekking. Tijdens een schijnzwangerschap vertoont een kat vergelijkbaar gedrag met een echte zwangere kat. Ze eet meer, is minder speels, is prikkelbaarder en vertoont aanhankelijker gedrag. Hierdoor kan ze ook aankomen. Door deze gedragsveranderingen kunnen katten zelfs opgezette melkklieren krijgen en kan er vloeiing uit de tepels komen. De symptomen van schijnzwangerschap verschillen per kat.

Denk je dat je kat zwanger is? Maak dan een afspraak bij de dierenarts. De dierenarts kan je kat onderzoeken en zo nodig medicijnen, zoals antibiotica, voorschrijven. Dit is belangrijk omdat schijnzwangerschap het risico op infecties, zoals een baarmoederontsteking, kan vergroten. Het is ook goed om je kat tijdens een schijnzwangerschap niet meer of vaker te laten eten. Dat is niet nodig en kan ervoor zorgen dat ze alleen maar zwaarder wordt. Als de melkklieren actief zijn, kan te veel eten dit proces zelfs verlengen.

Hoelang is een kat zwanger?

Gemiddeld is een kat 63 tot 67 dagen zwanger. Dat is iets meer dan twee maanden. Net zoals bij mensen kan dit variëren, Katten kunnen namelijk bevallen tussen de 58 tot 70 dagen. Als je kat langer dan 70 dagen zwanger is, is het verstandig om even langs de dierenarts te gaan.

Tekenen van een zwangerschap bij je kat

Omdat de symptomen van een schijnzwangerschap sterk lijken op die van een echte zwangerschap, kan het lastig zijn om te bepalen of je kat daadwerkelijk zwanger is. Dit zijn de eerste tekenen van een zwangerschap bij katten.

Week 3:

Vanaf de derde week kun je zelf controleren of je kat zwanger is. Let goed op de tepels: als ze donkerder van kleur worden en de vacht rond de tepels begint te wijken, is dit een teken van zwangerschap. Bij sommige katten gebeurt dit al aan het eind van de tweede week, terwijl het bij anderen pas rond de vierde week zichtbaar wordt.

Als je hier geen ervaring mee hebt, is het niet verstandig om aan de buik van je kat te voelen. Dit kan namelijk pijn doen aan zowel de kat als de kittens als het verkeerd wordt gedaan. Wil je toch zelf voelen? Vraag dan eerst de dierenarts om hulp.

Week 5:

Om met zekerheid vast te stellen of je kat zwanger is, kun je een echo laten maken. Het beste moment hiervoor is vanaf de vijfde week, wanneer alles duidelijk zichtbaar is. Als er kittens aanwezig zijn, kun je vanaf dat moment ook hun hartjes zien kloppen. Tijdens de echo kun je vaak het aantal kittens bepalen, maar dit is niet altijd mogelijk, vooral niet bij grote nestjes.

Week 7:

Rond week 7 kun je de kittens duidelijk voelen als je je hand op de buik van je kat legt. Rond week 7 komt ook de melkproductie op gang. Een paar dagen voor de bevalling komt er melkachtig vocht uit de tepels van de kat.

Geef je kat tijdens de zwangerschap de zorg die ze nodig heeft

Een zwangere kat heeft goede zorg een aandacht nodig. Er zijn een aantal zaken belangrijk om op te letten:

Voeding

Zorg er voor dat je kat eten krijgt dat veel voedingsstoffen bevat. Als de kat al verder is de zwangerschap kan het nodig zijn om over te schakelen op voer speciaal voor kittens, omdat dit voer meer eiwitten en calorieën bevat.

Rust

Een zwangere kat heeft meer behoefte aan rust. Geef haar de ruimte om te ontspannen en probeer stressvolle situaties te vermijden. Katten voelen stress ook aan, zorg er dus voor dat ook jij rustig bent als je kat in de buurt is.

Creëer een rustige plek

In de laatste weken van de zwangerschap zul je merken dat je kat steeds groter wordt en meer tijd besteedt aan het zoeken naar een rustige plek om te bevallen. Je kunt helpen door een veilig en comfortabel plekje te maken met zachte dekens of handdoeken. Dit helpt je kat om zich op haar gemak te voelen wanneer de bevalling eraan komt.

De bevalling

Dan is het moment eindelijk daar; je kat gaat bevallen van haar kittens. Katten bevallen meestal zonder veel problemen. Tussen de geboortes van de kittens kan wat tijd zitten: soms een paar minuten, soms wel een uur. De moederpoes likt de kittens schoon en bijt de navelstreng door. Dit proces herhaalt zich totdat alle kittens geboren zijn, wat meestal in een paar uur gebeurt. Daarna begint ze meteen met verzorgen en voeden van haar kleintjes.

Je hoeft meestal niet in te grijpen tijdens de bevalling van je kat, maar er zijn wel momenten waarop het verstandig is om de dierenarts te bellen. Bijvoorbeeld:

  • als je kat al langer dan een uur hard perst zonder dat er een kitten komt
  • als er meer dan twee uur zit tussen de geboortes van de kittens
  • wanneer er groenbruine of bloederige uitvloeiing is zonder dat er een kitten verschijnt

Na de bevalling

Na de bevalling van een kat begint ze haar kittens meteen te verzorgen. Ze likt ze schoon, wat niet alleen helpt om ze op te warmen, maar ook de ademhaling stimuleert. De kittens zoeken instinctief naar de tepels van hun moeder om te drinken, en de eerste melk die ze krijgen, zit vol belangrijke voedingsstoffen en antistoffen.

De moederpoes blijft de eerste dagen vooral in het nest om haar kittens warm te houden en te beschermen. Ze kan wat vermoeid zijn, maar moet wel blijven eten en drinken om voldoende energie te hebben om voor haar kroost te zorgen. Het is normaal dat ze in de dagen na de bevalling nog wat bloed of afscheiding heeft, maar dit moet wel steeds minder worden. Merk je na een paar dagen nog iets afwijkends op, zoals aanhoudende bloeding of een zieke indruk, dan is het slim om de dierenarts te raadplegen.

Heb je nog vragen?

Heb je nog een vraag of een toevoeging aan een van onze blog berichten? Neem dan contact op met het Petmarkt.nl team.

Stel een vraag

Andere blogs & tips

Blog-Je-hond-uitlaten-tips-en-advies

Een ommetje maken is voor jou een kleine moeite, maar voor je hond vaak het hoogtepunt van zijn dag. Maar waar moet je nu aan denken als je je hond wilt uitlaten? Lees met ons mee! 

Blog-Goed-voorbereid-de-herfst-in-met-je-huisdier

De kou, kortere dagen en veranderende omgeving hebben invloed op je viervoeter. Geen zorgen, met een paar simpele aanpassingen zijn jij en je huisdier helemaal klaar voor de herfst.

Blog-Zwangerschap-bij-katten-Dit-moet-je-weten

Als je graag een nestje wil, of je kat al zwanger is, wil je vast weten wat je kunt verwachten en hoe je hier het beste mee om kan gaan. In deze blog vertellen we je alles over de zwangerschap van je kat, van de eerste symptomen tot de bevalling.

Blog-Heb-je-een-te-dikke-hond-Dit-kun-je-doen

Denk je dat je hond te dik is? Misschien ging het geleidelijk, een paar extra traktaties hier, een beetje minder beweging daar, en nu is het ineens duidelijk. Je viervoeter is wat te zwaar geworden. Wat kun je eraan doen?

Blog-Hoe-duur-zijn-honden

Kriebelt het bij jou (en je gezin) om een hond te nemen als huisdier? Heel goed dat je eerst onderzoekt of een hondje financieel haalbaar is! Naast een hoop verantwoordelijkheid brengt een viervoeter namelijk ook flink wat kosten met zich mee.