Let op!! Bestellingen van Hill's kunnen langer op zich laten wachten!

23-05-2024

Blog-Zwemmen-met-je-hond-Zo-ga-je-veilig-het-water-in

Zwemmen met je hond? Zo ga je veilig het water in

Houdt jouw hond de pootjes liever droog of is ‘ie een echte waterrat? Veel honden vinden het heerlijk om een plons te maken in het water. En omdat honden niet kunnen zweten zoals wij is zwemmen ook een goede manier om afkoeling te zoeken op een warme zomerdag. Voordat je op pad gaat is het wel belangrijk om met een aantal zaken rekening te houden. Wij lopen je er doorheen zodat jij deze zomer veilig kunt zwemmen met je hond!

Kan je hond zwemmen?

Niet alle honden kunnen zwemmen, of vinden het leuk. Sommige hondenrassen hebben van nature meer aanleg om te zwemmen dan andere. Vooral retrievers en waterhonden zoals poedels staan bekend als echte waterratten. Maar kortschedelige rassen zoals buldogs en mopshonden kunnen minder goed ademhalen en zijn dus sneller moe in het water. Ook bij puppy’s is het belangrijk om extra op te letten. Ze kunnen onhandig zijn waardoor ze snel in het zwembad kunnen vallen. Bovendien zijn puppy’s snel moe. Ga je varen of weet je niet zeker of je hond een goede zwemmer is? Dan kun je natuurlijk ook een speciaal zwemvest kopen.

Zwemmen in de natuur

Mag mijn hond hier zwemmen?

Veel recreatieplassen, rivieren en meertjes zijn de perfecte plek om je hond lekkere te laten zwemmen. Maar check altijd of het toegestaan is dat je hond op die plek het water in duikt. Sommige stranden zijn bijvoorbeeld maar de helft van het jaar geopend voor honden, of een specifiek dagdeel. Ook geldt er bij sommige natuurgebieden een aanlijnplicht.

Zijn er bacteriën aanwezig?

Het water van natuurplassen kan ook besmet zijn met een bacterie waar je hond erg ziek van kan worden:

  • Blauwalg kun je herkennen aan een blauwe, groene of turquoise drijflaag op het water
  • Legionella komt voor in stilstaand water met temperaturen tussen 25 en 55 graden Celsius.
  • Botulisme kan worden opgemerkt door dode vissen of vogels in en rondom het water.
  • De E. coli-bacterie, ook bekend als de ‘poepbacterie’, is te vinden in de dikke darm van zoogdieren. Hoewel zwemmen niet verboden is, wordt het wel afgeraden. Deze bacterie kan via de uitwerpselen van honden in het water belanden en jeuk veroorzaken bij mens en dier die in contact komen met het besmette water.

Is er een fijne in- en uitstap?

Zelfs de meest enthousiaste zwemmers hebben soms behoefte aan een pauze en willen dan terug naar het droge. Daarom is het verstandig om vooraf te controleren of je hond zelfstandig in en uit het water kan komen. Het is beter om steile of gladde oevers te vermijden. Kies in plaats daarvan voor een plek met stevige grond die geleidelijk afloopt in het water.

Zwemmen in chloorwater

Heb je thuis een zwembad waar je hond regelmatig in plonst? Bij zwembaden wordt vaak chloor aan het water toegevoegd. Over het algemeen heeft chloor weinig impact op de gezondheid van je hond, tenzij ze grote hoeveelheden van dit water binnenkrijgen. Zwemmen in chloorwater kan leiden tot geïrriteerde ogen, braken of diarree. Je kunt dit voorkomen door je hond voor het zwemmen genoeg te drinken te geven en hem/haar goed af te drogen na het zwemmen.

Hondenplons

Heb je al eens van de hondenplons gehoord? Bij een hondenplons worden de deuren van openbare zwembaden geopend voor honden en hun baasjes. Sommige zwembaden zijn het hele jaar door open voor honden, vaak aangeduid als hondenzwembaden of hondenplassen. Reguliere zwembaden waar honden normaal gesproken niet welkom zijn, organiseren vaker vlak voor sluitingstijd, in augustus of september, een speciale hondenzwemdag. Ook wel bekend als een hondenplons.

Let wel op of de hondenplons ook voor jouw hond geschikt is. Elke hond is uniek, en als baasje ken je jouw hond het allerbeste. Wordt je viervoeter onzeker van loslopende honden, dan is een hondenplons waar veel honden vrij rondlopen misschien geen goed idee. Bovendien kan een hondenplons overweldigend zijn voor puppy's, dus de kleinsten kun je beter nog even thuis laten.

Verzorging na het zwemmen

Om optimaal te genieten van een dagje waterpret, is een goede verzorging tijdens en na het zwemen belangrijk. Hier zijn een paar tips:

  • Bied tijdens het zwemmen drinkwater aan in een opvouwbare voer- of waterbak. Als je je hond net hebt gevoerd, laat hem dan minstens 30 minuten rusten.
  • Droog de oren en oorschelpen van je hond zachtjes af om de kans op oorontsteking te verkleinen, vooral bij honden met hangende oren.
  • Droog de vacht van je hond af met een handdoek of hondenbadjas om te voorkomen dat hij te veel afkoelt.
  • Controleer de poten en voetzolen van je hond op eventuele wondjes.

Ook kan na een flinke inspanning bij het zwemmen de staart van je hond slap zijn en pijn doen bij het kwispelen. Dit noemen we ‘cold water tail’ en is vervelend, maar niet schadelijk. Met genoeg rust geneest het vanzelf binnen een paar dagen tot maximaal twee weken. Heeft je hond veel pijn, dan kan de dierenarts pijnstillers voorschrijven.

En nu lekker gaan zwemmen met je hond!

Als je deze blog tot hier hebt gelezen ben je in ieder geval prima voorbereid om lekker met je hond te gaan zwemmen. Heb je nog ergens twijfels of vragen over? Neem gerust even contact met ons op, we helpen je graag.

Heb je nog vragen?

Heb je nog een vraag of een toevoeging aan een van onze blog berichten? Neem dan contact op met het Petmarkt.nl team.

Stel een vraag

Andere blogs & tips

Blog-Mijn-kat-plast-in-huis-wat-nu

Het is een veelvoorkomend probleem: je kat besluit opeens niet meer in de kattenbak te plassen, maar gewoon in huis. Niet echt fijn voor je eigen humeur, maar al helemaal niet fijn voor je meubels.

Blog-Hoe-duur-zijn-honden

Kriebelt het bij jou (en je gezin) om een hond te nemen als huisdier? Heel goed dat je eerst onderzoekt of een hondje financieel haalbaar is! Naast een hoop verantwoordelijkheid brengt een viervoeter namelijk ook flink wat kosten met zich mee.

Blog-Heb-je-een-te-dikke-hond-Dit-kun-je-doen

Denk je dat je hond te dik is? Misschien ging het geleidelijk, een paar extra traktaties hier, een beetje minder beweging daar, en nu is het ineens duidelijk. Je viervoeter is wat te zwaar geworden. Wat kun je eraan doen?

Blog-Een-puppy-opvoeden-hoe-doe-ik-dat

Bij het opvoeden van een pup komt veel kijken. Krijg je al zweethandjes? Geen zorgen, wij vertellen je in deze blog precies hoe je je puppy opvoedt. 

Blog-Hoe-voorkom-je-oververhitting-bij-je-hond

Honden kunnen hun warmte niet kwijt zoals mensen en raken daardoor snel oververhit. Hoe hou je je hond deze zomer koel en voorkom je oververhitting? Wij geven je tips.